OBJECT-ORIENTED APPROACH IN THE DESIGN OF PUBLIC CATERING ENTERPRISES (ON THE EXAMPLE OF THE LANDSTRASSE DISTRICT, VIENNA)

Research article
DOI:
https://doi.org/10.18454/mca.2021.23.2
Issue: № 3 (23), 2021
Published:
15.08.2021
PDF

Abstract

The urban planning system of the analyzed territory is studied as a system of interacting objects – a network of educational information centers and information flows. The content of information (the main topic) of interacting objects forms the information space of the territory, the morphology of which organizes the planning structure of the territory. The main theme shows the uniqueness of the territory, highlighting the most striking natural and cultural-historical features, translates the model of harmonious relationships that has objectively developed on this basis. To strengthen the informational influence on visitors, the content of information should be structured and represent a well-organized system, parts of which affect different groups of visitors. The conceptual basis for modeling the content (main theme) of the restaurant was the model of the social field of P. Bourdieu. According to the concept of the social field by P. Bourdieu, the social space is considered as a topology divided into a number of elements-fields that owe their structure to the uneven distribution of certain types of capital. The impact of institutions in the social field depends on the size of the cultural capital belonging to them and the internal scheme of perception of the cultural model (habitus). The social resource and the internal attitudes of visitors structure the social space. The purpose of the object-oriented approach is to identify the objects of the system and distribute responsibility between them.

Full text is available in pdf only

References

  • Как в Вене. 7 типичных элементов традиционной венской кофейни [Электронный ресурс]. – URL: https://domasan.ru/statyi/kak-v-vene-7-tipichnyh-elementov-traditsionnoy-venskoy-kofeyni-stsetivw-vs~63925057 (дата обращения 15.08.2021).

  • Венская культура и традиции [Электронный ресурс]. – URL: https://journeying.ru/venskaya-kultura-kofeyni-istoriya-i-traditsii.html (дата обращения 15.08.2021).

  • Венская кофейная культура [Электронный ресурс]. – URL: http://viennacoffee.club/culture.php (дата обращения 15.08.2021).

  • Астанин Д.М. Моделирование характеристик визит-центров территорий экологического туризма как пересечение форм пространственности (градостроительная апробация акторно-сетевой теории Д. Ло) [Электронный ресурс] /Д.М. Астанин //Архитектон: известия вузов. – 2021. – №1(73). – URL: http://archvuz.ru/2021_1/15/ – doi: 10.47055/1990-4126-2021-1(73)-15

  • Yaneva, A. Making the Social Hold: Towards an Actor-Network Theory of Design. Design and Culture. London / Yaneva, A. 2009. No. 1 (3): Pp. 273–288. doi:10.1080/17547075.2009.11643291.

  • Постон Т., Стюарт И. Теория катастроф и её приложения / Т. Постон, И. Стюарт — М.: Мир, 1980. - 617 с.

  • Law J. Actor Network Theory and After (Oxford and Keele: Blackwell and the Sociological Review) / Law J., Hassard J., 1999. - 264 p.

  • Арнольд В.И. Теория катастроф / И.В. Арнольд — М.: Наука. Гл. ред. физ.-мат. лит., 1990. — 128 с.

  • Сокулер З.А. Социальное и географические пространства в концепции П. Бурдье / Сокулер З.А. // Социальное пространство: междисциплинарные исследования. Москва: Рос. акад. наук. Ин-т науч. информ. по обществ. наукам, 2003. – С. 20-68

  • Бурдье П. Структура, габитус, практика / Бурдье П. // Журнал социологии и социальной антропологии. Том I, 1998. № 2.

  • Бурдье П. Социология социального пространства. пер. с фр. / Бурдье П.– М: Институт экспериментальной социологии; Алетейя, 2005. – 288 с. ISBN 5-89329-762-8 (в пер.)

  • Бурдье П. Социальное пространство: поля и практика. пер. с фр. / Бурдье П.– М: Институт экспериментальной социологии; Алетейя, 2005. – 576 с. ISBN 5-89329-761-8 (в пер.)

  • Пасынкова Ю.А. Архитектурная среда объектов общественного питания: диссертация канд. архитектуры / Пасынкова Ю.А. – Санкт-Петербург: Санкт-Петербургский государственный архитектурно-строительный университет, 2017. – 234 с.

  • Шубенков М.В. Структура архитектурного пространства: диссертация доктора архитектуры / Шубенков М.В. – Москва: Московский архитектурный институт, 2006. – 335 с.

  • Назарова М.П. Архитектурное пространство как социокультурный феномен: автореферат дис. доктора философских наук / Назарова М.П. – Волгоград: Волгоградский государственный университет, 2013. – 49 с.

  • Лапшина Е.Г. Архитектурное пространство как динамическая система: автореферат дис. доктора архитектуры / Лапшина Е.Г. – Нижний Новгород: Нижегородский государственный архитектурно-строительный университет, 2016. – 60 с.

  • Кофейные истории. Что такое венская кофейня и зачем туда идти [Электронный ресурс]. – URL: https://zen.yandex.ru/media/id/5c406d56ef136b00a923e5b4/kofeinye-istorii-chto-takoe-nastoiascaia-venskaia-kofeinia-i-zachem-tuda-idti-5c75177f13cc4400b3abef06 (дата обращения 15.08.2021).

  • Митрофанова Е.В. Дизайн интерьера ресторанных заведений России конца 19-начала 21-го вв.: диссертация канд. искусствоведения / Митрофанова Е.В. – Ярославль: Ярославский государственный педагогический университет имени К.Д. Ушинского, 2006. – 231 с.